ßßß Cookit - przepis na Batoniki energetyczne z orzechami laskowymi i daktylami na poppingu amarantusowym

Batoniki energetyczne z orzechami laskowymi i daktylami na poppingu amarantusowym

nazwa

Wykonanie

To najprostsze batony, jakie miałam okazję robić. Można je przez tydzień przechowywać w lodówce. Są miękkie i pyszne, a przygotowanie bardzo szybkie. Jest tłuszcz i białko z orzechów laskowych, dodające energii cukry z daktyli i bananów oraz sycący błonnik. W czasie górskiej wędrówki będą jak znalazł i w małej objętości dostarczą na długo uczucia sytości, nie obciążając żołądka.
Składniki (na formę o wymiarach 17 x 28)
100 g poppingu z amarantusa
1,5 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych + garść do posypania batonów
1,5 szklanki suszonych daktyli
2 małe dojrzałe banany lub 1 bardzo duży
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem i zalać w misce gorącą wodą tak, aby woda tylko przykryła daktyle. Pozostawić na kilkanaście minut, aby zmiękły i zmiksować razem z wodą, w której się moczyły. Dodać obrane banany i również zmiksować na gładką masę. Szklankę orzechów laskowych zmielić w młynku i wsypać do masy bananowo daktylowej. Mieszając łyżką, stopniowo wsypywać popping. Masa powinna być dość gęsta, ale nie twarda. Formę ceramiczną lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić masą. Powinna być dobrze ugnieciona łyżką i wyrównana, aby batoniki były zwarte i się nie rozpadały. Wierzch masy na batony posypać posiekanymi orzechami i żurawiną, wgniatając bakalie w masę, aby nie odpadły od batonów po upieczeniu. Wstawić formę z masą batonikową do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez pół godziny. Wystudzić i pokroić na dowolnej wielkości batoniki.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/09/batoniki-energetyczne-z-orzechami.html