Wykonanie
Jak zrobić pralinki
sezamowe, czyli domową
chałwę bez sztucznych dodatków? Wystarczą 3 składniki i niewiele czasu. Nie trzeba ich piec ani przetwarzać w inny termiczny sposób. Wystarczy młynek i
woda do namoczenia
daktyli.
Jagody można zastąpić dowolnymi
suszonymi owocami.

Składniki(na około 20 pralinek wielkości
orzecha włoskiego)1 szklanka świeżych
daktyli bez pestek (mogą być też suszone na słońcu)2 szklanki jasnego
sezamu0,5 szklanki suszonych
jagód lub innych drobnych
owoców suszonych

Przygotowanie
Daktyle posiekać i namoczyć w odrobinie przegotowanej, chłodnej
wody (powinna tylko przykryć
daktyle) i razem z tą
wodą, zmiksować.
Sezam zmielić w młynku na
mąkę, ale nie na pastę. Powinien być sypki.
Daktyle włożyć do miski i powoli wsypywać zmielony
sezam (1,5 szklanki, reszta będzie potrzebna, jako posypka). Wyrabiać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wtedy dodać suszone
jagody lub inne
owoce i dobrze wyrobić. Dłońmi zwilżonymi
wodą formować małe kulki i otaczać w mielonym
sezamie. Ułożyć na talerzyku lub półmisku. Można schłodzić w lodówce.