Wykonanie
Składniki
Ciasto francuskie - 420 gDrobny
cukier - 1/3 szklanki
Cukier waniliowy - 1 op.
Cynamon - 1 łyżka
Migdały - 3 łyżki
Masło - 2 łyżkiSposób przygotowania
Cukier biały,
waniliowy,
cynamon i zmiażdżone
migdały mieszamy razem.
Ciasto francuskie rozmrażamy, wykładamy na oprószony
mąką blat. Delikatnie rozwałkowujemy. Ówcześnie roztopionym
masłem (lekko ciepłym) smarujemy ciasto, a następnie wysypujemy część naszej mieszanki suchych składników.
Końce ciasta zwijamy do środka delikatnie dociskając wałkiem, następnie powtarzamy tę samą czynność, smarujemy ciasto
masłem, posypujemy naszą mieszanką suchych składników i końce zawijamy do środka.
Gotowe ciasto kroimy na ok 8 mm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palmiery pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 15 minut. Należy pamiętać o tym aby w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.
SMACZNEGO!