Wykonanie
Dzisiaj chciałam podzielić się z
Wami moim ulubionym przepisem na placuszki w wersji z
jabłkiem, podane z
twarogiem i sezonowymi
owocami - u mnie były to akurat
borówki amerykańskie. Kiedyś wydawało mi się, że jest to dość pracochłonny przepis ale tak naprawdę przygotowanie wersji dla dwóch osób do dosłownie 10 min. Są przepyszne i idealne na weekendowe śniadanie na balkonie z
kubkiem ulubionej
herbaty.Porcja dla dwóch osób:2
jajka (
żółtka i
białka osobno),90 g
mąki,1 średnie
jabłko starte na tarce,100 g
serka homogenizowanego śmietankowego,
miód /
cukier z prawdziwą
wanilią /
cukier cynamonowy,
olej kokosowy do smażenia
Żółtka wymieszać z
mąką,
jabłkami,
serem, dodać
miód lub
cukier waniliowy, dodać szczyptę
soli.
Białka ubić w osobnej miseczce i wymieszać z resztą ciasta. Smażyć na
oleju kokosowym z dwóch stron aż się ładnie zarumienią. Placuszki podaję z
twarogiem wymieszanym z resztą
serka który mi został i posypuję wiórkami z
czekolady i
owocami. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.