Wykonanie
Krem z
brokułów od dość dawna gości w naszej kuchni i jest przez nas bardzo lubiany, zwłaszcza przez moją starszą córkę. Przygotowanie kremu jest bardzo proste i szybkie. Sam
brokuł to skarbnica witaminy c, ale dostarcza nam także magnezu, żelaza, wapnia czy fosforu. To dla mnie ważne, bo zależy mi, aby moje dzieci się zdrowo odżywiały. Nie każde dziecko zjada samego
brokuła, w zupie łatwiej go przemycić. Na jednym z blogów czytałam, że dzieci nie zjedzą „brokułowej”, ale zupę „ufoludkową” zaliczają do swoich ulubionych. Nie ma to jak pomysłowość:)

składniki:1
brokuł0,8 l
wywarucebula małapołówka z białej części
pora (jeśli jest bardzo duży to tylko część)- można pominąć
śmietana- opcjonalnie
Brokuła dzielimy na różyczki. Zagotowujemy
wywar do którego wrzucamy
cebulę i
pora pokrojonego na duże części. Do wrzątku wrzucamy
brokuła. Gotujemy do momentu, aż
brokuł zacznie nam mięknąć, ale uważajmy, aby nam się nie rozgotował. Doprawiamy
solą,
pieprzem. Kiedy trochę wystygnie miksujemy. Możemy dodać 2 łyżki
śmietany.Jeśli chcemy wersję bardziej gęstą możemy wraz z
brokułem do
wywary dorzucić obranego, pokrojonego
ziemniaka.Proponuję podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym. Możemy też posypać
startym serem żółtym.