ßßß Cookit - przepis na tort czekoladowo-kawowy z powidłem śliwkowym

tort czekoladowo-kawowy z powidłem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Torty robię rzadko, ten robiłam wczoraj pierwszy raz z okazji urodzin męża i tak zawładnął sercami i podniebieniami mojej rodziny, że postanowiłam go zapisać w moich przepisach.
Przepis znalazłam na stronie Stylowi.pl, ale potem zauważyłam go w wielu innych miejscach m.in na stronie Moje Wypieki- którą uwielbiam, i jest dla mnie inspiracją:)
Ja robiłam w wersji bezalkoholowej. Torcik Polubiłam przede wszystkim za to że wyszedł
Do tego mąż stwierdził, że to chyba najlepszy tort domowej roboty jaki jadł . Niestety nie jest tak szybki w wykonaniu jak większość przepisów na tej stronie – no, ale w końcu to TORT:)
Składniki na czekoladowe blaty:
5 jajek
140 g jasnego brązowego cukru
100 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać i przesiać; odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad.
Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe.
Krem śmietankowy z mleczną czekoladą:
400 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g mlecznej czekolady, startej na tarce
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą.
Moja mała modyfikacja polegała na tym,że dałam pół na pół czekolady mlecznej z gorzką.
Nasączenie:
130 ml likieru kawowego (*można zastąpić mocną kawą)
50 ml wody
Wymieszać likier i wodę
Ja nasączyłam tylko kawą rozpuszczalną (2 łyżeczki i 100 ml wody)
Ponadto:
1 słoiczek powideł śliwkowych
50 – 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu
Wykonanie
Odłożyć 5 łyżek kremu śmietankowego.
Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmarować połową powideł, wyrównać. Na powidła wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który naponczować połową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Napoczować pozostałą mieszanką kawową.
Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić.
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca i miękka, nawet prosto z lodówki!):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do dekoracji tortu.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/tort-czekoladowo-kawowy-z-powidlem-sliwkowym