Wykonanie
Ciasteczka orzechowe to kolejna wariacja na temat ciastek kruchych. Jeśli tylko nie przesadzimy z pieczeniem, wychodzą bardzo smaczne, z nutą orzechową w tle.Ciekawostka170 g
mąki pszennej 650,150 g margaryny,125 g
cukru,50 g łuskanych, niesolonych orzeszków ziemnych,1
jajko (M-ka),szczypta
soli kuchennej.
Orzeszki ziemne mielimy na drobno w malakserze. Jeśli takowego nie posiadamy, możemy dokładnie posiekać je nożem. Ze zmielonych fistaszków i pozostałych składników zagniatamy ciasto na ciasteczka orzechowe . Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawaczkami wycinamy zeń pożądane kształty.
Ciasteczka orzechowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15 min . Koniecznie pilnujemy, aby ciasteczka za bardzo się nie zrumieniły, bo wtedy zatracą swój orzechowy aromat, i będą smakować jak zwyczajne kruche ciasteczka. Smacznego!
Ciasteczka orzechowe z orzeszkami ziemnymiSkładniki:17 dag
mąki pszennej 65015 dag margaryny12,5 dag
cukru5 dag łuskanych, niesolonych orzeszków ziemnych1
jajko kurze (M-ka)szczypta
soli kuchennej