Wykonanie
Herbata to
napój znany na całym świecie,. Zielona, czerwona, czarna, niebieska, żółta, biała – kolorów i smaków mnóstwo, a co za tym idzie, jej zastosowań. Warto dowiedzieć się wszystko o herbacie, gdyż kryje ona wiele tajemnic, sekretów, a przede wszystkim historię. To kwintesencja dalekich
krajów i egzotyki, której teraz możemy smakować, na co dzień.
Wszystko o herbacie i jej historii
Herbata jest najpopularniejszym trunkiem w naszej kulturze. Osobiście ciężko mi sobie wyobrazić poranek bez ciepłej
herbaty, a już na pewno obiad! Pamiętam, jak któregoś roku byłam w Bułgarii i do obiadu podawali nam sok albo
wodę. Od razu brzuch mnie rozbolał, bo nie było
herbatki 😛Jak
mówi legenda, kiedy cesarz Chin przypadkowo zaparzył napar z liści
herbaty – zachwycił się smakiem i aromatem tego
napoju. Jeśli wierzyć tej opowieści, to ten znakomity
napój był znany na długo przed naszą erą.Wędrówka
herbaty na Stary Kontynent rozpoczęła się w XVII wieku za sprawą Holendrów. Następnie rozprzestrzeniła się ona na inne europejskie państwa: Włochy, Francję, Portugalię i Niemcy. W Anglii
herbata na dobre przyjęła się dzięki żonie króla Karola II. Stamtąd przybyła ona do Polski, co miało miejsce w drugiej połowie XVII wieku. Jednak na początku
herbata przeznaczona była dla wyższych sfer, co zmieniło się w XIX wieku. Od kiedy każdy mógł delektować się jej smakiem i aromatem.Wszystko o herbacie i jej smakuTak naprawdę to ile liści na krzewie herbacianym, tyle dzisiaj rodzajów tego
napoju. Każdy bowiem liść ma inny smak, a więc ich połączenie za każdym razem stanowi nowe nuty smakowe. Wyszczególnić można kilka znanych rodzajów. Najpopularniejsza jest czarna
herbata, zielona
herbata też jest chętnie spożywana, bo dobrze znane są jej właściwości lecznicze. Tak samo jest z
herbatą czerwoną oraz Pu-Ehr, które także są często zaparzane ze względu na dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje też biały napar, który jest rozpoznawalny i już dawno zyskał uznanie herbacianych smakoszy, dzięki szlachetnemu i delikatnemu smakowi
herbaty zaparzanej z
młodych pączków.Co
kraj, to obyczajWarto wiedzieć wszystko o herbacie, jak to wygląda w innych kulturach. W wielu bowiem kulturach
herbata jest czczona i wielbiona, a także stanowi element licznych rytuałów. W ojczyźnie
herbaty,
pije się głównie
herbaty zielone i aromatyzowane. Interesujące jest to, że w restauracji
herbata rozpoczyna i kończy posiłek. A każdy w swoim domu i biurze posiada odpowiednik imbryczka – haiwan (miseczka z przykrywką).Mówiąc o herbacie nie można zapomnieć
kraju typu five o’clock!Filiżanka mocnej
herbaty z
mlekiem i
maślanymi ciastkami – to uroki klasycznej Anglii . I to nie tylko o 5 popołudniu, ale jest początkiem i zakończeniem każdego dnia.Japonia to kolejny
kraj zafascynowany herbacianym trunkiem. Tutaj też ogromną popularnością cieszą się szkoły herbaciane, gdzie nauczyć można się sztuki zaparzania
herbaty, dopasowania jej do konkretnych dań a sposobu jej podawania. W Japonii, podobnie jak Anglii,
herbata często jest łączona
herbata z
mlekiem. Taką też można spróbować w Indiach, z dodatkiem przypraw.Irlandia słynie z największego światowego spożycia
herbaty. Irlandczycy nadal kultywują swój rytuał zaparzania
herbaty, mimo coraz większej popularności zaparzania z ekspresowych torebek.W krajach muzułmańskich, na przykład w Maroko, rytuał zaparzania
herbaty należy do mężczyzny. Imbryk, z którego nalewa
herbatę, posiada długi dzióbek, aby można było lać płyn z większej wysokości. Dzięki temu na powierzchni
herbaty powstaje warstwa delikatnej pianki.Google +