ßßß
Jak w tytule szynka gotowana, prosta i smaczna domowa wędlina, jak robiłam ją pierwszy raz to myślałam sobie jak to może wyjść skoro jak piekę w rękawie to ponad godzinkę a tu 2 razy po 10 minut, ale wyszła a potem gotowałam ją drugi, trzeci i kolejny za każdym razem wychodzi nawet wtedy gdy zagapiłam się z czasem i zamiast 10 gotowała się około 40 minut i wówczas też się nie wysuszyła chociaż się tego obawiałam. Przepis wyczytałam na blogu Lepszy Smak .SkładnikiSzynka tzw. kulkaPrzygotowanie zalewy.Do 2 l wody dodać:0,5 szklanki soli kuchennej (u mnie 1/3 szklanki)1 łyżeczkę od herbaty cukru5 liści laurowych1 łyżeczkę majeranku1 łyżeczkę chili w proszku (u mnie płatki)6 ząbków czosnku6 ziaren jałowca + 6 ziaren ziela angielskiegoZagotować i ostudzić pod przykryciem.Kulkę natrzeć 2 ząbkami czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce. (u mnie cała noc)Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną sól.