ßßß Cookit - przepis na Kilka słów o pasteryzacji

Kilka słów o pasteryzacji

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 21 marca 2014, autor: Marta
Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo. Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych przetworów. Pasteryzować można prawie wszystko, warzywa, owoce, konfitury, mięsa, zupy, gotowe dania obiadowe.
Jak się przygotować?
Do pasteryzacji wybieramy najlepsze jakościowo składniki, takie, które nie są nadpsute ani przegniłe.
Jeśli chcemy pasteryzować całe owoce np. wiśnie to musimy usunąć z nich pestki.
Jeśli pasteryzujemy mięso, pulpety, gołąbki itd. To musimy zalać je sosem (bez mąki) bądź tłuszczem (smalcem, oliwą). Potrawy płynne np. fasolkę po bretońsku dobrze jest zalać cienką warstwą oliwy, dzięki temu powietrze nie ma dopływu do potrawy.
Przetwory bez octu, z małą ilością cukru najlepiej jest pasteryzować gorące, zaraz po przygotowaniu.
Butelki, słoiki, które zamierzamy użyć muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Nie mogą mieć wyszczerbień a nakrętki muszą dobrze trzymać.
Można pasteryzować na mokro albo na sucho, osobiście wolę na sucho.
Pasteryzacja przetworów mięsnych na mokro:
Gotowe danie ściśle układamy w wyparzonym i suchym słoiku. Nie nakładamy aż pod nakrętkę, kończymy nakładanie 2 cm pod górną krawędzią słoika. Dokładnie zakręcamy.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. Układamy słoiki tak by się nie stykały.
Słoiki zalewamy wodą tak do ¾ ich wysokości.
Przykrywamy garnek i podgrzewamy. Gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu.
Delikatnie wyciągamy słoiki i studzimy.
Pasteryzację powtarzamy przez 2-3 dni.
Pasteryzacja przetworów mięsnych na sucho:
Gotowe danie ściśle układamy w wyparzonym i suchym słoiku. Nie nakładamy aż pod nakrętkę, kończymy nakładanie 2 cm pod górną krawędzią słoika. Dokładnie zakręcamy.
Blaszkę wykładamy ściereczką, układamy słoiki w odstępach. Wstawiamy do zimnego piekarnika.
Ustawiamy piekarnik na 130 stopni i pasteryzujemy przez 60 minut.
Delikatnie wyciągamy słoiki i studzimy je.
Pasteryzację powtarzamy przez 2-3 dni.
Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, w temperaturze poniżej 10 stopni.
Sprawdź te przepisy :
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/21/kilka-slow-o-pasteryzacji