Wykonanie
Kochani! Wracam do Was z masą nowych przepisów i kuli-narnych pomysłów! :)Dziś przedstawiam Wam mój sposób na paskudnie szary i mokry łódzki poranek! Owsianka z
jabłkiem i
cynamonem. Szybkie i zdrowe śniadanie, które obala wszelkie
mity "owsianki z dzieciństwa" :)Ta jest lekka,
mleczna i naprawdę smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a więc może sprawdzić się także jako podwieczorek.Składniki:4 łyżki
płatków owsianych*1 małe
jabłko300ml
mleka (u mnie odświętnie 1,5% ;))
cynamon1 łyżeczka słodziku w proszku (Sussina Gold)*** osobiście mieszam "Owsianke królewską" Dobrej Kalorii z
Płatkami żytnimi Sante** studenci - to około 2 łyżeczek
cukru :)
Do dzieła:Do rondelka wlewamy
mleko, wsypujemy
płatki, słodzik i gotujemy powoli na małym ogniu, często mieszając.W
między czasie ścieramy obrane
jabłko na cienkie paseczki - jeśli nie posiadacie takiego wynalazku jak tarka, pokrójcie
jabłko w drobną kostkę :) Kiedy owsianka jest już miękka (ja osobiście lubię zagotować
mleko) zdejmujemy rondel z ognia.Na dno miseczki wkładamy 3/4 startego
jabłka, wlewamy owsiankę i na górę kładziemy resztę
jabłka, posypując wszystko
cynamonem :) Smacznego!PS. Jeśli macie ochotę na zdecydowanie
cynamonowe śniadanie - wymieszajcie całe starte
jabłko z
cynamonem tuż przed włożeniem go do miseczki.