Wykonanie
Składniki:
gorzka czekolada,
truskawki w
syropie (mogą być z kompotu).Przygotowanie:
Przygotować silikonową formę z dowolnymi kształtami wgłębień.
Czekoladę rozpuścić i pędzelkiem nanieść na dno i boki wgłębień. Na dno dać grubszą warstwę
czekolady. Włożyć do lodówki. Gdy
czekolada zastygnie boki jeszcze raz wysmarować
czekoladą i ponownie włożyć do lodówki.Warstwa
czekolady nie może być zbyt cienka, ponieważ sok z
truskawek będzie wypływał.
Truskawki pociąć na mniejsze kawałki i włożyć do foremki, do każdego wgłębienia - tak by jeszcze pozostało miejsce na warstwę
czekolady.Nałożyć ostatnio warstwę
czekolady i włożyć do lodówki. Gdy
czekolada będzie już twarda, powoli wyciągać pralinki.Nie trzymać zbyt długo w lodówce, ponieważ
czekolada zacznie robić się biała.Smacznego!!!