Wykonanie
Cześć =)
Kawa mrożona (ice coffee), jest idealnym sposobem na orzeźwienie w letnie dni.Odmiany
kawy mrożonej trudno zliczyć, ponieważ możliwości mieszania smaków i składników jest całe mnóstwo.W tym wpisie skupię się na podstawowej metodzie przyrządzania
kawy mrożonej. Resztę zostawiam Waszej wyobraźni =)
Potrzebne będą (na 1 porcję):- 1-2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- 100 ml zimnego
mleka (max. 2% tłuszczu)- 100 ml zimnej
wody- łyżeczka
cukru- kostki
lodu lub kruszony
lód- wysoka, przezroczysta szklanka- opcjonalne dodatki: gałka
lodów, posypka czekoladowa,
wanilia- blender, shaker lub wysokie naczynie z pokrywkąSposób wykonania:1) Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać (ręcznie lub mechanicznie), aż do wytworzenia się pianki.2) Podawać w wysokiej szklance (najlepiej uprzednio schłodzonej). Można również dodać gałkę
lodów,
bitą śmietanę, polewę lub posypki.
Smacznego =)