ßßß Cookit - przepis na Kurczak z cytryną i pieczarkami

Kurczak z cytryną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1/2 cytryny
- przyprawa ziołowa do grilla
- świeży imbir
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g pieczarek
Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w tym celu sok z cytryny, ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy), oliwę i świeży imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aby osiągnął temp. pokojową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy pokrojone pieczarki, na to kurczaka z cała zalewą. Pieczemy około 45 minut w temp 200 stopni C.
Zapiekane ziemniaczki:
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą z oliwek, ziemniaczki pokrój na ćwiartki, ułóż w naczyniu, oprósz solą, posyp świeżym rozmarynem, i posmaruj oliwą z oliwek. Zapiekaj 45 minut.
Dip grzybowy:
- 200 g marynowanych grzybków
- 3 ogórki konserwowe
- 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 ml śmietany
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) )
Smacznego!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/02/kurczak-z-cytryna-i-pieczarkami.html