Wykonanie
Babka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej
skórki pomarańczowej i
likieru lub extraktu
pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła!Składniki:
4
jajka1 szklanka
mąki - 150 g1/3 szklanki
mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 50 g200 g
masła1 szklanka
cukru pudru - 120 g2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
skórki pomarańczowej4 łyżki
mleka2 łyżki
likieru Cointreau1 łyżeczka pasty z
waniliidodatkowo: 60 g
białej czekolady i 40 ml
śmietany kremówkiWykonanie:
masło utrzeć z
cukrem na biały puch, dodając stopniowo
żółtka cały czas ucierającdo utartej masy wlać
mleko, dodać wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczanąubić na sztywno
białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z
ciastem. Dodać
likier i
skórkę pomarańczowąwylać ciasto do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy z kominempiec 50 minut w 170`Cpoczątkowo studzić w foremce, następnie wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratcew małym garnuszku zagrzać
śmietankę, dodać połamaną w kawałki
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odczekać, aż przestygnie i posmarować babkę
czekoladąSMACZNEGO !