Wykonanie
Właśnie otwarłam ostatni słoiczek tych wspaniałości ...
dżemu brzoskwiniowego z
imbirem. Robiłam go tej jesieni po raz pierwszy i tylko na próbę ... która powiodła się i to bardzoooo. Co prawda moi zacni domownicy kręcą nosem wyjadając inne słoiczki
brzoskwiniowych pyszności (tych z
żurawiną) ale dla mnie tym lepiej no i dla Gugulka, któremu zawsze mogłam coś zawieść w prezencie :-) Tak naprawdę to Gugulek wyjadł prawie cały zapas moich
imbirowych brzoskwiń bo jak się okazało, że je bardzo lubi to ja odpuściłam i zostawiłam zapasy Gugulkowi. Obiecałam, że w przyszłym roku zrobię większą ilość tak aby i dla Gugulka i dla mnie i dla innych smakoszy do lata wystarczyło.Moi
drodzy, jeśli lubicie
brzoskwinie i
imbir polecam tę kombinację. Smak na razowcu z
masłem niepowtarzalny :-)Będzie potrzebne:1 kg dojrzałych
brzoskwiń5 dkg świeżego
imbiru1/2 kg
cukruŻelfiks lub inne dobrodziejstwo naszych czasów czyli substancja żelująca w proporcji 1:1100 ml
soku morelowegoporcja wystarcza na 4 słoiki po 250 ml.
Jak wykonać:
Brzoskwinie umyć i sparzyć, a następnie zdjąć z nich skórkę. Miąższ pokroić na drobne kawałki.
Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.Kawałki
brzoskwiń włożyć do rondelka (najlepiej o grubym dnie). Mieszając, gotować przez 15 minut. Następnie dodać
cukier i
imbir gotować przez kolejnych 15 minut. Kolejno wymieszać dokładnie z Żelfiksem (lub inną równie dobrą substancją żelującą) oraz
sokiem morelowym. Zamknąć do słoików ten "złoty" skarb i ustawić słoiczki do góry dnem - metodą "pod kocykiem" do momentu aż nie ostygną.Ci co boją się ostrości
imbiru - mogą go sobie dać odrobinę mniej
Uwaga!!! dostanie w naszych zacnych sklepach
soku morelowego graniczy prawie z cudem (no mnie się jeszcze nie udało, więc jeśli mam własny to dodaję własny)dlatego proponuję zamienić
sok morelowy na
sok pomarańczowy :-) idealny ze świeżych
cytrusów, ale zdaję sobie sprawę, że gdy mamy świeże i pachnące
brzoskwinie w naszych ogrodach i na naszych straganach - wtedy
pomarańcze w naszych marketach nie są najlepszej jakości :-( Proponuję zatem dobry sok kartonowy (sposób już wypróbowany).Idealnie byłoby gdyby
imbir do tego
dżemu nie był
chiński. Można już taki kupić w naszych sklepach. Warto poszukać :-)