Wykonanie
Wracając z jednej z naszych wakacyjnych podróży - kupiliśmy przy drodze słoik
jagód. Pamiętam jeszcze, że tak niedawno sama zbierałam
jagody do słoika i prosto do brzuszka. Ile przy tym było zabawy, ile śmiechu ...a na samym końcu zabawa w Indian i malowanie ciała na czerwono
jagodowym barwnikiem. Mama nie była zachwycona - zwłaszcza kiedy
jagody zabarwiły nie tylko nasze ręce i nogi ale też części garderoby. Kto miał plamę z
jagód na tkaninie ten wie, że to kłopot nie mały. A może ktoś zna sposób na sprytne wywabianie takich plam???W racając do tegorocznych
jagód ... Nabrałam ochoty na tartę z
jagodami. Proste ciasto i aromatyczne
owoce dały efekt - nieba w gębie ... bez zbytniego stania w gorącej kuchni i bez góry naczyń do zmywania po skończonej pracy
SKŁADNIKI NA CIASTO50 g
masła4 łyżki
śmietany 12%2,5 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru pudruSKŁADNIKI NA MASĘ
JAGODOWĄ200 g
jagód2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżka
cukru pudruSkładniki sypkie dobrze razem wymieszać i następnie połączyć z
jagodamiJAK ZROBIĆ
Masło posiekać z
mąką, dodać
cukier, a następnie
śmietanę i szybciutko zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponieważ ciasto nie jest zbyt tłuste można wysmarować blachę do tarty lekko tłuszczem. Blachę z wyłożonym
ciastem mrozić razem z pozostałą częścią ciasta przez 15 minut - najlepiej w zamrażalniku (jeśli macie miejsce)W międzyczasie
jagody wymieszać z
cukrem i
skrobią, wyłożyć na ciasto, a następnie posypać kruszonką z pozostałej części ciasta.Piec 25 - 35 minut (w zależności od tego jaki macie piekarnik) w 200 stopniach.Smacznego!