Wykonanie
Jestem od nich uzależniona. Niedawno kupiłam paczuszkę tych magicznych kuleczek w
cukierni i wchłonęłam ją sama w kilka minut. Stwierdziłam jednak, że ja lubię dzielić się z innymi. Zwłaszcza, że zbliżają się Święta. Postanowiłam obdarować znajomych domowymi ziemniaczkami z marcepana.Oryginalne kuleczki są delikatnie pokryte
kakao (niewielką ilość
kakao rozciera się palcem na powierzchni ziemniaczków). Moje
pokryłam grubą warstwą
kakaowo-
cynamonową. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszły genialnie! Najpierw na ustach osadza się puszysta mgiełka z
kakao, czujemy w buzi jego gorzkawy smak, a nasze nozdrza wypełnia obłędny zapach
cynamonu.
Potem wgryzamy się w ziemniaczka i odkrywamy magiczne,
migdałowe wnętrze. Pycha!Deser wywodzi się z kuchni niemieckiej. Podobno w Święta cały Berlin pachnie marcepanem.Składniki (25 sztuk):250 g marcepana3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowujemy domowy marcepan.Gotową masę
migdałową tniemy nożem na 25 równych części (pojedynczy kartofelek powinien ważyć 8-10 g). Każdy kawałeczek rolujemy w dłoniach, tworząc niewielkie kuleczki. Ziemniaczki obtaczamy w mieszance
kakaowo-cynamonowej.