Wykonanie
25 lipca 2014
Przepis tylko dla osób pełnoletnich.Kolejny klasyk. Tym razem będzie to bardzo ciekawy
drink o
pomarańczowo -
wiśniowym smaku. Jeden z nielicznych mieszanych
drinków z dodatkiem szkockiej.
Drink ten został nazwany na cześć filmu "Blood and Sand" ("Krew na piasku") z 1922 roku w którym główną rolę zagrał Rudolph Valentino. Przepis na niego pojawił się w książce Savoy Cocktail Book (zbiór najsłynniejszych
drinków świata) w 1930 roku.
DRINK "BLOOD AND SAND"Składniki (1
drink)*:30 ml
Scotch whisky30 ml
cherry brandy30 ml
słodkiego wermutu30 ml
soku pomarańczowego4 kostki
loduDo shakera wypełnionego kostkami
lodu wlewamy wszystkie składniki. Potrząsamy naczyniem chwilę i przecedzamy jego zawartość do szklanki lub (tak jak w oryginale) kieliszka koktajlowego.
* Oryginalna receptura:3/4 ounce szkockiej
whisky3/4 ounce
cherry brandy3/4 ounce
słodkiego wermutu3/4 ounce
soku pomarańczowegoPo przeliczeniu 3/4 ounce = 21 , 3098 ml. Zwiększyłam proporcjonalnie ilość składników do 30 ml.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.