Wykonanie
Pyszne, zdrowe i błyskawiczne danie fit.
Młode marchewki skarmelizowane z odrobiną
cukru na
oleju rzepakowym, serwowane z aromatycznym sosem
bazyliowym z dodatkiem czarnego
sezamu oraz grzankami z
serem bałkańskim to niebanalna propozycja na szybki lunch. Sos, podobnie jak
marchewki i grzanki, przygotowany jest na bazie
oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest zbawienny dla naszego zdrowia- nie tylko dostarczy nam „dobrych” kalorii, ale także pomoże zapobiec chorobom układu
sercowo- naczyniowego, zmniejszy ryzyko zachorowania na
raka, czy wspomoże prawidłowe funkcjonowanie mózgu.Mini
marchewki w
bazyliowym sosie na bazie
oleju rzepakowego z grzankami z
serem bałkańskimSkładniki:· 450 g mini
marchewek· 2 łyżki
oleju rzepakowego do smażenia· pęczek
bazylii· ząbek
czosnku· 5-6 łyżek
oleju rzepakowego· łyżka kwaśnej
śmietany 18%·
sól·
pieprz·
pełnoziarniste pieczywo na grzanki·
olej rzepakowy do zrobienia grzanek· 150 g
sera bałkańskiego· 2 garście uprażonego na suchej patelni czarnego
sezamu· szczypta
cukruNa dobrze rozgrzanym
oleju smażymy
marchewki z odrobiną
cukru. Kiedy się ładnie skarmelizują i zmiękną, wyłączamy palnik. Doprawiamy
solą i
pieprzem. W blenderze miksujemy ze sobą listki
bazylii,
czosnek, kwaśną
śmietanę. Stopniowo dolewamy
olej rzepakowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji gładkiego sosu. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Część sosu przelewamy na patelnię z
marchewkami, mieszamy.Na drugiej patelni na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym przygotowujemy grzanki. Gotowe
pieczywo smarujemy sosem
bazyliowym, układamy
ser bałkański. Na talerz wykładamy porcję
marchewek w sosie
bazyliowym. Posypujemy je uprażonym czarnym
sezamem. Serwujemy z grzankami z
serem bałkańskim. Smacznego!