ßßß Cookit - przepis na Miód Manuka - najzdrowszy miód na świecie!

Miód Manuka - najzdrowszy miód na świecie!

nazwa

Składniki

Wykonanie

O miodzie Manuka wspominałam wam już około półtora roku temu.
Teraz znów zagościł w moim domu, a że jego zdrowotne właściwości rzeczywiście istnieją i po dłuższym stosowaniu na prawdę są odczuwalne - postanowiłam napisać o nim kilka słów.
Miód Manuka UMF ® 20+
Miód który aktualnie spożywam, charakteryzuje się wysoką zawartością czynnika UMF ® . Wytwarzany jest przez pszczoły, które żywią się nektarem z kwiatów krzewu Manuka. Najbardziej ceniony jest przez osoby, które chciałyby utrzymać swój układ pokarmowy w dobrym stanie. Miód z wysoką zawartością czynnika UMF ® doskonale nadaje się do utrzymania zdrowego stanu skóry, ale także wykazuje dobroczynne funkcjonowanie dla układu odpornościowego.
Jakie są jego zalety?
Przede wszystkim miód ten ma właściwości przeciwbakteryjne, porównywalne z antybiotykami, a niekiedy nawet silniejsze. Substancje aktywne działają na bakterie takie jak gronkowiec złocisty, paciorkowce, E. coli czy Helicobacter pylori. Ta wyjątkowa substancja zawarta w miodzie to methylglyoxal, naturalny antybiotyk. Oczywiście zawierają go także inne miody, ale różnica polega na tym, że w miodzie z Manuki jest go nawet kilka tysięcy razy więcej. Im większe stężenie methylglyoxalu, tym bardziej zdrowotne właściwości ma miód. Najwyższe stężenie jest w miodzie UMF ® 22+, najniższe znajdziemy w miodzie oznaczonym UMF ® 5+. Ten ostatni ma więc najsłabszą moc ze wszystkich, ale jest też najtańszy, co przekłada się na jego dużą popularność u osób, które chcą poprawić swoją odporność.
Unikatowe właściwości tego miodu zostały zbadane i udowodnione przez Petera Molana i powodują że:
* jest pomocny w utrzymaniu dobrego stanu układu pokarmowego;
*posiada wyjątkowo korzystny wpływ na układ oddechowy;
* jest szczególnie pomocny w utrzymaniu zdrowej skóry;
*posiada dobroczynny wpływ na system odpornościowy;
* może poprawiać ogólne samopoczucie.
Można powiedzieć, że miód Manuka jest dobry na wszystko. Spożywany regularnie w pierwszej kolejności poprawia odporność i wzmocni organizm. Ma także dobry wpływ na utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit. Może być stosowany we wszelkich infekcjach bakteryjnych i wirusowych, a także przy ostrych bólach gardła i katarze. Dlatego też jeśli często chorujecie, nie zastanawiajcie się nad zakupem :)
Spożywanie miodu z manuki wskazane jest także dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami i zespołem jelita nadwrażliwego. Jest również skuteczny w problemach skórnych takich jak trądzik czy egzema. Ja osobiście przez kilka dni smarowałam cienką jego warstwą skaleczenie, które na prawdę bardzo szybko się zagoiło :)
Co to jest Manuka?
Manuka to inaczej krzew herbaciany ( łac. Leptospermum scoparium ). Jest typowym dla terenów Nowej Zelandii i części terenów Australii dziko rosnącym krzewem. Krzew ten zazwyczaj osiąga wysokość ok. 5 metrów, jednak zdarzają się także okazy posiadające rozmiar drzewa, nawet powyżej 10 metrów. Krzewy te przez 4-5 tygodni rozkwitają pięknymi białym kwiatami. To właśnie z tych kwiatów pszczoły zbierają nektar by następnie produkować ten cudowny miód którego nazwa pochodzi od nazwy krzewu.
Czym jest UMF®?
Unikalny Czynnik Manuka UMF® (ang. Unique Manuka Factor) to termin przyjęty do określania wyjątkowych właściwości miodu. UMF® jest znakiem towarowym należącym do Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA). Licencja UMF® zaświadcza, że miód posiada wymagany poziom unikalnej aktywności, zgodnie z definicją doktora Petera Molana z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. Miody oferowane przez firmę PRONATURES spełniają wymogi certyfikatu i uzyskały licencję UMF®.
Dlaczego występuje tyle różnych oznaczeń UMF ® ?
Dzieje się tak, ponieważ pszczołom raz uda się wyprodukować miód o słabszych właściwościach, a raz mocniejszy. Może się również zdarzyć, że powstanie miód bez żadnych szczególnych właściwości. Wówczas to po przeprowadzeniu szczegółowych badań, nie nadaje mu się oznaczenia UMF®.
W zależności od tego jak dużo methylglyoxalu będzie zawierał, otrzymuje oznaczenie od +5 do +25 ( im wyższa wartość, tym silniejsze właściwości ). +25 w zasadzie obecnie nie występuje, najmocniejszym jaki można znaleźć to + 22.
Warto też dodać, że istnieją różne oznaczania miodu Manuka, ale UMF® jest najbardziej uznawany przez Nowozelandczyków i z pewnością jest najmocniejszy.
Szczegóły dotyczące UMF® możecie znaleźć TUTAJ .
Jakie są zasady stosowania tego miodu?
Miód Manuka jest w 100% miodem naturalnym nie posiadającym żadnych dodatków. W związku z tym stosowanie miodu Manuka jest możliwe u wszystkich osób, które spożywają każdy inny miód naturalny. Jednak podobnie jak z każdą inną żywnością, należy stosować podstawowe zasady przy spożywaniu miodu Manuka.
Miodu Manuka jak każdego innego miodu, nie wolno podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
Miód Manuka, jak każdy inny produkt pochodzenia pszczelego, należy stosować ostrożnie u osób wykazujących skłonności alergiczne.
Nie ma żadnych przeciwwskazań do podawania go kobietom w okresie ciąży.
Chorzy na cukrzycę chcący stosować ten miód powinni skonsultować to z lekarzem prowadzącym, podobnie jak w przypadku spożywania każdego innego miodu.
Miód należy stosować 2-3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.
Jaki miód będzie odpowiedni dla mnie?
To zależy od tego, jakie dolegliwości chcielibyście złagodzić, a nawet całkowicie wyleczyć.
Dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, Helicobacter Pylori, IBS i inne, odpowiednie będą miody mocniejsze: +10, +15, +20 .
Dla poprawy kondycji układu odpornościowego organizmu, tak u dorosłych jak i u dzieci, wystarczy +5 lub +10.
Jeśli chcecie poprawić stan skóry, (egzemy, trądzik itp.) lepiej sprawdzi się + 20.
Cóż, w Internecie można znaleźć bardzo dużo pozytywnych opinii, co świadczy o tym, że informacje, które Wam przedstawiłam nie są zwykłym zabiegiem marketingowym. Oczywiście możecie trafić również na negatywne komentarze, co myślę wynika z tego, ze osoby te kupiły manukę albo bez oznaczenia UMF® albo wersję podrobioną, z niesprawdzonego źródła.
Dlatego też polecam Wam zaopatrzyć się w manukę produkowaną przez NZ Health Naturally u oficjalnego dystrybutora firmy w Polsce - pronatures :
Źródła:
pronatures.pl
zdrowie.wp.pl
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/11/miod-manuka-najzdrowszy-miod-na-swiecie.html