ßßß Cookit - przepis na TAPIOKA NA MLECZKU KOKOSOWYM I MIGDAŁOWYM

TAPIOKA NA MLECZKU KOKOSOWYM I MIGDAŁOWYM

nazwa

Wykonanie

Jedząc tak przygotowaną tapiokę można by zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że jest się na jakiejś tropikalnej wyspie :) Definitywnie było to jedno z lepszych śniadań w ostatnim czasie, które przegoniło kiepski humor. Mleczko kososowe ja bym raczej nazwała kremem kokosowym, jest tak cudownie gęste. Myślę, że świetnie by się sprawdziło jako nadzienie do naleśników albo jakiegoś wypieku.
Tapioka na mleczku kokosowym i napoju migdałowym podana z melonem, Philadelphią Milka i sosem z jeżyn
[1 porcja]
250 ml napoju migdałowego
100 ml mleczka kokosowego
50 g tapioki
szczypta soli
kopiasta łyżeczka cukru trzcinowego
1. Wieczorem zalać tapiokę gorącym napojem migdałowym i przykryć talerzykiem.
2. Po ostudzeniu włożyć na całą noc do lodówki.
3. Rano dodać mleczko kokosowe, sól i cukier trzcinowy.
4. Gotować przez około 3 minuty, a następnie zdjąć z gazu i przykryć pokrywką.
5. Po około 20-25 minutach ponownie zagotować, jeśli będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze trochę napoju migdałowego.
6. Gotować aż kuleczki będą duże i przezroczyste.
7. Przelać do pucharka, udekorować i zajadać. :)
Smacznego!
Napój migdałowy Alpro produkowany jest z całych, prażonych migdałów najwyższej jakości, pochodzących z krajów śródziemnomorskich. Nie zawiera sztucznych barwników, substancji słodzących oraz laktozy i ma naturalnie niską zawartość nasyconych tłuszczów. Napój migdałowy Alpro to subtelna, lecz wyraźna nuta migdałów, którą można cieszyć się o każdej porze dnia.
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/11/368-tropikalna-tapioka.html