Wykonanie
Zabaw z
jajkiem i kolorami ciąg dalszy, ale tym razem bardziej naturalnie. Takie
pomidorowe jajka były bardzo smakowite i na pewno pojawią się u nas na świątecznym
stole :)

składniki:5
jajekmarynata - 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%5 łyżek
ketchupu pikantnegoodrobina
cukru1/2 szkl. przegotowanej
wodynadzienie/sałatka - 4 łyżki posiekanego drobno
sera Korycińskiego z
czarnuszką2 trójkąciki
sera topionego śmietankowego2 - 3 łyżeczki gęstego
jogurtu naturalnego1,5 łyżeczki
przyprawy 'pomidory suszone z
czosnkiem i bazylią'2 łyżeczki posiekanej
zieleniny -
pietruszka,
koperek,
bazyliado smaku:
sól morskasałata strzępiastasposób przygotowania:
jajka włożyłam do
wody, ugotowałam i ostudziłam przekładając do bardzo zimnej
wody - zostawiłam w niej żeby wystygły dobrze i dopiero wtedy obrałam ze skorupek. W miseczce rozmieszałam
wodę z koncentratem,
ketchupem i odrobinką
cukru. Włożyłam
jajka, odstawiłam je żeby się zamarynowały na ok. 2 - 3 godziny, ale co jakiś czas przekręcałam je. Po tym czasie wyjęłam, opłukałam i osuszyłam.W miseczce wymieszałam drobno posiekany (albo starty)
ser Koryciński z
serkiem topionym,
jogurtem,
zieleniną i
przyprawami - jeśli masa będzie za sucha to dodajcie jeszcze łyżeczkę
jogurtu.Naszykowałam kieliszki do
jajek - w każdy włożyłam po kawałku liścia
sałaty tak żeby tworzyła falbankę. Z
jajek odcięłam górną część, tak ok. 1/3. Dolne, większe części wstawiłam do kieliszków. Nie wydrążałam ich tylko łyżeczką nałożyłam na każde porcję masy serowej i przykryłam lekko odciętymi czapeczkami. Oprószyłam całość jeszcze
suszonymi pomidorami.Jeśli ktoś chce może dolną część
jajek wydrążyć a to co z nich wyjmie posiekać i dodać do masy serowej.