ßßß Cookit - przepis na Kołpaki na kołach

Kołpaki na kołach

nazwa

Wykonanie

To takie małe pizze albo, jak kto woli, zapiekanki z dodatkiem grzybów i owczego sera.
Kołpaki to płachetka zwyczajna - bardzo smaczny grzyb rosnący w niektórych rejonach masowo. Regionalnie nazywana jest też turkiem albo niemką.
składniki:
FARSZ - 30 dkg płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów)
2 łyżki oleju
1 mała cebula
kilka cienkich plasterków pomidora
kilka paseczków papryki
do smaku: sól i pieprz mielony
kilka łyżek tartego oscypka ( ew. sera żółtego)
świeże zioła: tymianek, bazylią
CIASTO - 1,5 szkl. mąki pszennej + ok.1/3 szkl. do wałkowania
1,5 dkg świeżych drożdży
1/2 szkl. wody,
1 żółtko
15 dkg tłustego twarogu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki oleju
sposób przygotowania: FARSZ - grzyby oczyściłam, opłukałam, osączyłam i pokroiłam w paski. Cebulkę obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i smażyłam razem ok. 10 min. mieszając żeby odparowała woda, ale nie przypaliły się. Doprawiłam lekko solą i pieprzem, wystudziłam.
CIASTO: drożdże rozkruszyłam, zalałam letnią wodą, dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiałam razem z solą. Ser zmieliłam, dodałam żółtko, olej i utarłam. Dosypałam mąkę, tymianek, czosnek, zagniotłam i lekko wyrobiłam. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera, ciasto ma być dość miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 30 - 40 min. aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zagniotłam i grubo rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Można cały płat ciasta przenieść na blaszkę i upiec, ale ja wycięłam 4 koła średnicy m/w 15 cm.. Środki uformowanych kół docisnęłam łyżeczką tworząc przy brzegach wyższy rant, można go dowolnie uformować. Z resztek ciasta można zrobić wałeczek albo plecionkę na brzegi - kształt zależy od Waszego pomysłu. Na wierzch każdego kółka posypałam po trochu tartego oscypka, na to farsz i znowu trochę sera. Można dodać paseczki papryki świeżej albo cieniutkie plasterki pomidora i świeże listki ziół. Piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Można je podać na gorąco, ale dobre są też po ostygnięciu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/kopaki-na-koach.html