ßßß
6-7 czerwonych paprykszklanka kaszy jaglanej2,5 szklanki wody + 2 szklanki przegotowanej wody lub bulionu do pieczenia500 g mięsa mielonego z indykałyżeczka pieprzu ziołowegołyżeczka zielonej czubrycypół łyżeczki ostrej paprykipół łyżeczki ziół prowansalskich3 ząbki czosnkujajkokilka plasterków żółtego sera (w wersji fit zrezygnować)sólUgotować kaszę jaglaną na sypko według instrukcji na opakowaniu - przelać kaszę wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną wodą w rondlu z dodatkiem soli i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie wodę i będzie miękka.Odstawić do ostygnięcia.W tym czasie pozbyć się gniazd nasiennych z papryk, odcinając wcześniej wierzchołki papryk.Kaszę wymieszać z mięsem, jajkie, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami.Gotową mieszanką napełniać papryki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym - na dno wlać wodę lub bulion.Piec papryki w temp. 180 st.C. przez 45 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku sera i wierzchu papryk - zapiekać jeszcze przez 20 minut.