ßßß Cookit - przepis na Sernik śmietankowy

Sernik śmietankowy

nazwa

Wykonanie

W Lany Poniedziałek pragnę poczęstować Was przepysznym sernikiem. Nie jestem fanką serników - nie przepadam za ich jedzeniem i robieniem, w przeciwieństwie do reszty rodziny. Specjalnie dla nich przygotowałam śmietankowy sernik ze sprawdzonego przepisu od Ewci - i kolejny raz nie zawiodłam się, a mój sernik był wychwalany pod niebiosa :). Sernik śmietankowy jest idealnie kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach, a kruchy spód z dodatkiem chrupiącego maku przyjemnie kontrastuje z masą serową.
Sernik śmietankowy na makowym spodzie
inspiracja
spód :
1,5 szklanki mąki
szklanka drobnego cukru
3/4 kostki masła (150g)
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek suchego maku
masa :
1 kg twarogu sernikowego
200 ml śmietanki 30 lub 36%
5 jajek
300 g cukru pudru
budyń śmietankowy
polewa :
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 36%
czekoladowe jajeczka, jadalne bratki
Składniki na spód zagnieść ze sobą, uformować kulę, włożyć w woreczek i zostawić w lodówce na minimum godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno kruchym ciastem - na czas przygotowania masy włożyć do lodówki.
Przygotować masę twarogową - oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.
W oddzielnej misce połączyć twaróg ze śmietanką i budyniem.
Dodać żółtka z cukrem.
Białka w innej misce ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać do masy twarogowej i delikatnie wmieszać pianę - nie miksować.
Przelać masę sernikową na kruchy spód.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 st. i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec jeszcze przez 1 godz. 40 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, ale zostawić sernik w środku do wystudzenia na 30 minut.
Następnie wyjąć sernik, a w pełni wystudzony przechowywać w lodówce.
Przygotować polewę - do rondelka wlać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać aż się rozpuszczą.
Lekko wystudzoną polewą oblać sernik, ozdobić jajeczkami i kwiatkami.
Ten sernik najlepszy jest po odstaniu doby w lodówce.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/04/sernik-smietankowy.html