Wykonanie
Domowa tortilla to szybki pomysł na obiad. Tak, normalnie nie polecam fast foodów na obiad, ale w wersji domowej to zdrowe i pożywne danie. Jecie tylko to, co sami do niej włożycie. I nie ma się też czego obawiać - przygotowanie domowego placka tortilli jest bajecznie proste i wbrew pozorom szybsze niż spacer do najbliższego sklepu po gotowe placki. Spróbujcie, a przekonacie się, że warto :)przepis na 8 sztuk

320g
mąki pszennejpół łyżeczki
ziół prowansalskich160ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli morskiej4 łyżki
olejuMąkę przesiej do miski, dodaj
sól i
zioła prowansalskie. Stopniowo dodawaj
wodę z
olejem, wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Gdy będzie już gotowe, uformuj z niego kule i zawiń w folię spożywczą. Odłóż na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równe części. Z każdej z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Placki pieczemy na suchej i rozgrzanej patelni około pół minuty. Podajemy z
kurczakiem i świeżymi warzywami.Smacznego! :)


