Wykonanie
SKŁADNIKI:(na około 1l)300g
truskawek100ml
wody80g
cukru330ml
śmietanki kremówkiWYKONANIE:
Owoce myjemy, odszypułkowujemy i rozkrawamy na pół.Do garnka wlewamy
wodę i
cukier i zagotowujemy (
cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Do
syropu dodajemy
truskawki i gotujemy na sporym ogniu przez 3 minuty. Miksujemy na gładko, studzimy następnie chłodzimy w lodówce.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy zmiksowane, schłodzone
owoce. Jeśli lubimy bardziej zwarte
lody możemy
śmietanki nie ubijać. Ja lobię puszyste więc ubijam ;)masę przelewamy do przygotowane wcześniej pojemnika. Masę mieszamy co 30 minut do momentu aż całkowicie się zamrozi. Im częściej będziemy mieszać tym mniejsze kryształki
lodu się utworzą ;)