Wykonanie
Upały wracają a wraz z nimi chęć na coś zimnego ;) Chłodnik z mirabelek będzie jak znalazł!Mirabelki są nieco niedocenianym
owocem. Rosną dziko w niemal każdym zagajniku i kuszą charakterystycznym zapachem. Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem i stąd pewnie mój sentyment do tych
owoców. Ostatnio rozsmakował się w nich mój syn a najbardziej lubi je w formie domowego
kisielu lub kwaskowego chłodnika z
makaronem.
SKŁADNIKI:400g mirabelek (bez pestek)4 szklanki
soku jabłkowegocukier do smaku2-3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej lub
kisielu morelowegolaska
cynamonumakaron tagliatelle
bita śmietanaWYKONANIE:Mirabelki myjemy i wyciągamy pestki dość żmudną metodą ręczną lub szybszą z użyciem drylownicy do
wiśni.
Owoce zalewamy 3 szklankami soku, dodajemy laskę
cynamonu i gotujemy z
owoce będą miękkie. Dosładzamy wg gustu.W pozostałej szklance soku rozrabiamy
mąkę ziemniaczaną lub
kisiel. Wlewamy do gotujących się
owoców i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Chłodnik serwujemy z
makaronem i kleksem
bitej śmietany.