Wykonanie
Figi zapiekane z
miodem i
orzechami spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie dodałam
płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z
miodem. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk.
Składniki(na 4 porcje)4 duże dojrzałe
figi4 łyżki
miodu4 łyżki posiekanych
orzechów4 łyżki
płatków owsianychSposób przygotowania
Orzechy drobno siekamy.
Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki
owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania.
Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi
orzechami. W nacięcie wsypujemy
płatki owsiane z
orzechami i polewamy łyżka płynnego
miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach C.