Wykonanie
Nie ma to jak domowe
lody truskawkowe! Polecam mój przepis na
lody z
truskawkami, zrobione w domu, bez specjalnej maszynki, bez konieczno ś ci wielokrotnego miksowania podczas mro ż enia. Przepis na szybki i ł atwy deser. Przekonaj si ę, jakie pyszne i lekkie s ą
truskawkowe lody z ca ł ymi
owocami. Idealna propozycja na upa ł y ....Sk ładniki:(na ok. 5 porcji w zależności od wielkości puchark ów)500 g
truskawekmleko skondensowane 200ml2 łyżki
jogurtu greckiegocukier do smaku - ok. 1 łyżkiDo dekoracji:kilka
truskawekbita śmietanaPrzygotowanie:
Truskawki umyj, usu ń szypu ł ki . D odaj
cukier i gotuj w garnku kilka minut, ci ą gle mieszaj ą c. Odstaw, żeby
truskawki przestygły. W tym czasie ubij
mleko skondensowane i dodaj do schłodzonej pulpy truskawkowej. Dolej
jogurtu greckiego i wymieszaj. Już nie używaj miksera, tylko delikatnie mieszaj łyżką, żeby nie zmiażdżyć
owoców.Prze lej do pucharków i wstaw do zamra ż alnika na noc (lub co najmniej na kilka godzin), żeby
lody dobrze się zmroziły. Bezpośrednio p rzed podaniem udekoruj
lody truskawkami i bit ą ś
mietan ą .