Wykonanie
Mus
truskawkowy to lekki,
owocowy deser, a do tego prosty do przygotowania ....Świetnie smakuje jako deser obiedzie lub jako słodka przekąska na każdą
porę dnia.
Truskawki mają doskonały smak, piękny kolor i kuszący aromat. Mus jest najsmaczniejszy w sezonie ze świeżymi
owocami. Podam go w szklanych pucharkach, udekorowany kleksem
jogurtu naturalnego i całymi
truskawkami ....Sk ładniki na 3 porcje :600 g
truskawek + 3
truskawki do dekoracji
cukier trzcinowy (ok. 3 łyżek)
jogurt naturalny (3 łyżki)
Truskawki umyj starannie pod bieżącą
wodą. Kilka dorodnych
owoców zostaw do dekoracji. Z pozostałych usuń szypułki,
pokr ój na mniejsze
kawa łki, dodaj
cukier, zmiksuj razem, najlepiej w shakerze. Ewentualnie dosłodź jeszcze do smaku. Przelej do garnka, doprowad ź do wrzenia i kilka minut gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając. Pozostaw do przestudzenia. Wlej do pucharków. S chłodź w lod
ówce. Przed podaniem udekoruj deser kleksem
jogurtu naturalnego i całymi
truskawkami.