Wykonanie
Praca wre. Oczywiście nie na blogu, bo tu cisza jak
makiem zasiał. Praca wre w ogrodzie i końca tych prac jak na razie nie widać, choć postępy są znaczne. Pojawiła się już
marchewka,
szczypiorek,
fasolka,
cukinia i
kukurydza. Zagościły
pomidory. Czekamy na
ogórki i
paprykę. No i na
sałatę, choć tę
zasiałam zdecydowanie za późno. Ale w ferworze prac ogrodowych nie mogłam zapomnieć o kompocie z
rabarbaru i oczywiście o drożdżówce. Jest razowa, bo tylko taką
mąkę miałam pod ręką, ale wyszła wyśmienita i w niczym nie ustępowała tej tradycyjne. Wręcz mogłaby
rzec, że zniknęła szybciej. Na pewno duża w tym zasługa migdałowej kruszonki i wyśmienitych
owoców. Serdecznie zapraszam.

Składniki:500 g
mąki pszennej typ 185050 g
drożdży150 ml
mleka100 g
masła1 szkl
cukru2
żółtka
kruszonka:1/2 szkl
mąki pszennej typ 18501/2 szkl
migdałów tłuczonych50 g
masła1/4 szkl
cukru1 kg
rabarbaru1/2 kg
truskawek
Przepis:-
Mleko lekko podgrzewamy, dokładnie mieszamy z jedną łyżką
mąki, dwiema łyżkami
cukru i
drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.- Wyrośnięty zaczyn mieszamy z pozostałą
mąką,
cukrem oraz
żółtkami. Na koniec dolewamy stopione i przestudzone
masło. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia.-
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Obsmażamy przez 3-4 minuty na
maśle z łyżeczką
cukru. Studzimy.
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy
owoce.- Z
mąki,
migdałów,
masła i
cukru zagniatamy kruszonkę. Powinna przypominać mokry piasek. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.- Pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia na blaszce.- Wyjątkowe łasuchy mogą posypać jeszcze ciasto
cukrem pudrem i
płatkami migdałów.Smacznego :)

