Wykonanie
Truskawka i
mięta - cudowne połączenie. Słodko-kwaśna
truskawka i orzeźwiająca,
ziołowa mięta. Idealny do
herbaty i cudowny na świeżej bułeczce. Przepis jest na tyle nieskomplikowany, że nawet jeżeli dziś nie do końca jesteście przekonani, co do połączenia
mięty i
truskawek to przepis można odtworzyć zimą. Wystarczy przygotować tradycyjny
dżem truskawkowy, a w mroźny wieczór przelać go do garnuszka odrobinę podgrzać i dodać kilka listków suszonej
mięty.1 kg
truskawek300 g
cukrugarść świeżych liści
mięty-
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy
dżem na mały gaz i gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć i lekko przywierać do dna.- W momencie, w którym
dżem zacznie gęstnieć dodajemy do niego opłukane i posiekane liście
mięty. Gotujemy jeszcze chwilę. Gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można
dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu.