ßßß
Dziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja w roladę, to trzeba wybrać cienki i w miarę długi kawałek mięsa, żeby dał się zrolować.
Czas przygotowania: 10-14 godzinSkładniki:1000-1200 g boczku wieprzowego ze skórą5 ząbków czosnku2 łyżki majeranku1 łyżeczka papryki1 łyżeczka mielonego kminku1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki cząbrusól morskasiatka wędliniarska
Wykonanie:Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki. Zioła mieszamy w miseczce. Mięso płuczemy, wycieramy do sucha. Od strony skóry nacinamy je delikatnie w kratkę. Boczek solimy i nacieramy ziołami. Ostrym czubkiem noża robimy w nacięcia (od wewnętrznej strony) i wpychamy w nie kawałki czosnku. Mięso rolujemy skórą do zewnątrz i wkładamy do siatki. Boczek wkładamy do szklanego naczynia, w którym będzie pieczony i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-12 godzin.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego boczek w przykrytym naczyniu i pieczemy przez 80 minut. Mięso odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Tłuszcz i galaretkę, która zostanie w naczyniu możemy wykorzystać na przykład do bigosu.