ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami

Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
4 żółtka
300 g maki
150 g masła
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe z cukrem
500 ml słodkiego mleka 3,2 %
2 łyżki masła
Kruszonka:
60 g cukru
60 g mąki
50 g masła
Dodatkowo:
300 g truskawek
300 g rabarbaru
3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło, cukier, zółtka , śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę, az ciasto nie bedzie przystawać do miski.Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę . Rabarbar umyc, obraz, pokroić w centymetrowe kawałki i zasypac cukrem, wymieszac i odstawić.
W międzyczasie przygotować z podanych składników budyń, przestudzić. Do tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć rabarbar i zalać gęstym budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć pokrojone truskawki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki pod przykryciem foli na minimum 12 godzin, aby masa budyniowa stężała.
Najlepiej smakuje 3 dnia, jeśli oczywiście doczeka :)Serdecznie polecam i życzę smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasto-z-masa-budyniowa_6.html