ßßß
Składniki na mały słoiczek proszku:2 kg pomarańczy(najlepiej z plantacji ekologicznych)Przygotowanie:Pomarańczę razem ze skórką sparzamy gorącą wodą. Obieramy pomarańcze, od skórki odcinamy tylko pomarańczową skórkę bez białego albedo, która daje gorzki smak. Tak przygotowaną skórkę suszymy w suchym, ciepłym miejscu. Ja suszyłam na piecu, ale jak nie macie takiej możliwości to w piekarniku. U mnie skórka była gotowa po tygodniu. Jest to bardzo ważne żeby podczas rozdrabniania zrobił nam się proszek a nie papka.Umieszczamy skórkę na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieszczamy w piecu o temperaturze 100 stopni na co najmniej 5 godziny, pozostawiając drzwi piekarnika zamknięte na pół, jeśli jest wilgoć to się wydostanie.Następnie skórkę rozdrabniamy za pomocą blendera na mniejsze kawałki a na końcu mielimy w młynku do kawy na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Jeśli będziecie suszyć na piecu, skórka bardziej ściemnieje, jeśli w piekarniku będzie jaśniejsza.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionOrange magic powderIngredients for a small jar of powder:2 kg of oranges (preferably organic plantation)Preparation:Blanch orange under hot water. Peel oranges, cut off the peel only the orange peel without the white. Try not to get too much of the white – it’s bitter.I was drying on the stove, but do not have the possibilities it in the oven.Preheat oven to 100°C.Place zest d'orange on a baking tray lined with baking paper. Cook for 5 hours or until dry, leaving the oven door closed in half.Then, the skin on a blender shredded into smaller pieces and finally grind in a coffee grinder to a powder. Store in a tightly closed container.The possibilities are endless…and flavorful and fragrant.What do you think about adding a teaspoon or two to a pound chocolate or coffee? Or maybe sprinkling on top of ice cream?