Wykonanie
Scroll down for EnglishZawsze byłam zwolenniczką prostych przepisów. Mój przepis na gnocchi z dyni napewno do takich należy. We Włoszech przyrządza się gnocchi na wiele różnych sposobów. Gnocchi z dyni są doskonałym pierwszym daniem jesiennym o delikatnym aromacie. Zrobione są z mieszaniny puree z dyni,
ricotty i doprawione
makiem. Mogą być dobrym pomysłem na Halloween. Wspaniały przepis, który zaskoczy Waszych gości i znajomych.Jego przyrządzenie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut!
Składniki dla 2 osób:450 g dyni obranej100 g
ricotty100 g m ąki2 łyżki
masła2 łyżki
makuP rzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w plastry (około cm wysokości) i umieszczamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy
dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Gdy
dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (lub staranie rozdrabnianiamy jak to możliwe za pomocą widelca). Mieszamy puree z
mąką, i
ricottą.
Dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie prawdopodobnie kleiło się do rąk, ale nie dodajemy więcej
mąki. Rolujemy dłońmi ciasto na gnocchi na wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki.
Wrzucamy gnocchi na osoloną
wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy cedzakiem. Tak przygotowane gnocchi poddałam z sosem z
masła i
maku.Smacznego!In the English versionPumpkin gnocchi with butter and poppyIngredients for 2 persons:450 g peeled pumpkin100 g
ricotta100 g
flour2 tablespoons butter2 tablespoons poppy seedsDirections:Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking
tray lined with baking aluminum foil. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked transfer well on a
plate with a fork and kneading. Mix in the
ricotta and the
flour to form a soft dough that is not too sticky to work with. Knead the dough for a minute and then roll it out into long
thin rolls about a diameter of about 1.5 cm. Cut the rolls crosswise into 1 inch pieces and then roll the pieces in
flour lightly shaking off any excess. Cook the gnocchi in boiling water in small batches until it floats to the surface, about 2-3 minutes, remove and set aside to drain. Meanwhile, place butter in a small saucepan over medium-low heat. Cook for 3-4 minutes, add poppy seeds. Add gnocchi. Season with salt and pepper.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)