Wykonanie
Porządna dawka szczęścia na piątkowy poranek – obłędnie
czekoladowy pudding z aromatycznego
ryżu jaśminowego . Gotowany z
czekoladą, naturalnym
kakao oraz
czekoladowym budyniem ! Słodki za sprawą świeżutkich
daktyli . Podany wraz z
bananem oraz musem z
orzechów laskowych . Słodko, smacznie i zdrowo! Już po pierwszej łyżeczce można poczuć zastrzyk endorfin
czekoladowy pudding z
ryżu jaśminowego podany z
bananem oraz musem z
orzechów laskowychchocolate jasmin rice
pudding served with
banana and hazelnut mousseSkładniki:4 łyżki
ryżu jaśminowego (60g)
szklanka
wody z
mlekiem (1:1) + 1/4 szkl.
mleka do budyniu (tu: owsiane)kostka
gorzkiej czekolady (lub więcej; tu: 92%)łyżeczka budyniu
czekoladowego (tu: bezglutenowy)kopiasta łyżeczka naturalnego
kakaomielona
waniliaok. 3-4 posiekane i wypestkowane świeże
daktyle (lub suszone)
Ryż gotować do gęstości na
mleku z
wodą wraz z
kakao oraz
daktylami i
wanilią, ok. 20-30 min. (można dolewać
wody, gdy zbyt szybko zgęstnieje). Następnie wymieszać z
czekoladą oraz
budyniem wymieszanym w 1/4 szkl.
mleka. Gotować jeszcze chwilę, po czym przełożyć do dowolnego naczynia i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami.
Ryż można też zjeść oczywiście na ciepło, od razu po przygotowaniu. Smacznego!Ten tydzień szkolny taki ‚lekki’. Na zakończenie tylko jeden z trudniejszych testów. Aż
dziwne uczucie w człowieku kiedy nie musi tyle siedzieć nad książkami. Jednak z drugiej strony, za kilkadziesiąt dni już Matura. Zawsze trzymam się tego co kiedyś powiedział Jan Paweł II: „Musicie od siebie wymagać, nawet gdyby inni od was nie wymagali.”Miłego piątku!