Wykonanie
Sezam,
banan i
jagody – te smaki
ukryłam w dzisiejszych
śniadaniowych babeczkach . Zatęskniłam za smakiem słodkiego
chlebka bananowego, a jako, że dawno nie piekłam babeczek, właśnie w tej formie go zrobiłam. Do środka dodałam chrupiące kawałki ziaren kakaowca . Do tego przyjemnie pachną
wanilią, która łączy się z aromatem
sezamu . Są z
mąki jaglanej oraz owsianej, więc idealnie nadają się na słodki, poranny posiłek. Niezwykle miękkie, puszyste i lekkie, tak jak lubię
sezamowo-
bananowe babeczki (jaglano-owsiane) z
wanilią,
jagodami i ziarnem kakaowca
sesame-
banana cupcakes (with millet and oat
flour) with vanilla, blueberries and cocoa nibsSkładniki:
1/2 szklanki
mąki (owsiana i jaglana 1:1, ok. 60g)łyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejziarna kakaowca (łuskane, dowolna ilość)dojrzały
bananmielona
waniliaopcjonalnie: łyżeczka
syropu ryżowego (lub inny)garść mrożonych
jagód (lato 2014 ;))ok. 1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)łyżka tahini
sezam do posypania na wierzchWymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać rozgniecionego
banana, tahini,
syrop oraz
mleko. Bardzo dokładnie połączyć. Na koniec delikatnie wmieszać mrożone
jagody. Przełożyć do papilotek/silikonowych foremek na babeczki. Na wierzch można ułożyć po plasterku
banana i posypać
sezamem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. Smacznego!Mam ochotę powiedzieć – „W końcu piątek!”. Jednak to dopiero początek. Test, matura, pytanie, a
potem jeszcze zajęcia. Zaś jutro znowu, kolejna dawka materiału do nauki i szkoła. Jest zmęczenie, ale mam wrażenie, że lubię, gdy tyle się dzieje. Najważniejsze, że ten wysiłek ma po prostu jakiś sens, a marzenia motywująMiłego piątku!