ßßß Cookit - przepis na Smażona pak choi z orzechami nerkowca

Smażona pak choi z orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

- Tak nie wygląda i nie smakuje dobrze przyrządzona pak choi - powiedział, gdy spróbował podanego mi w restauracji dania.
- No mam nadzieję, bo to danie kompletnie mi nie smakuje.
- Zrobię ci tysiąc razy lepszą.
- Taaa... Obiecujesz? - spoglądnęłam na niego z niedowierzaniem.
- Yhm - odparł przełykając swój pad thai.
- Ok. To jutro ty robisz obiad.
I zrobił. Ja leżałam, pachniałam i się relaksowałam. Więcej takich dni poproszę. A jego wersja pak choi, co tu gadać. Niebo w gębie!
- 6 sztuk pak choi
- 3 ząbki czosnku
- sos sojowy Tamari
- duża garść orzeszków nerkowca podprażonych na suchej patelni
- olej ryżowy do smażenia
Na patelni, a jeśli to możliwe w woku, na oleju podsmażam poszatkowane ząbki czosnku.
Gdy czosnek się przysmaży, przekładam go do miseczki i na tą samą patelnię (wok) wrzucam przekrojone na pół pak choi. Smażę ok. 5 min (w woku krócej).
Całość podlewam sosem Tamari i odrobiną wody. Jeszcze chwilę podsmażam. Dodaję czosnek, mieszam i smażę jeszcze ok. 1 min.
Gotową pak choi przekładam do misek, podlewam powstałym na patelni sosem i posypuję rozdrobnionymi w moździerzu orzeszkami nerkowca.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/05/smazona-pak-choi-z-orzechami-nerkowca.html