ßßß Cookit - przepis na Pasta daktylowa

Pasta daktylowa

nazwa

Wykonanie

Z reguły do wypieków staram się nie używać cukru. Stosuję różne zamienniki - stewię, ksylitol, miód, syrop klonowy lub syrop z agawy. Jednak moją ulubioną substancją słodzącą, nadającą ciastu specyficzną słodyczdaktyle. Przed pieczeniem moczę je przez kilka godzin, jednak nie zawsze mam czas, by to zrobić. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest użycie domowej pasty daktylowej, której zrobienie jest dziecinnie proste. Raz na jakiś czas robię jej więcej, dzięki czemu zawsze mam pod ręką słoiczek daktylowego słodzidła.
(porcja na ok. 1 słoiczek)
- 200 g suszonych daktyli
- szklanka wody
Daktyle gotuję w szklance wody przez ok. 30 min. - dopóki zmiękną.
Wszystko blenduję. Jeśli pasta jest zbyt gęsta - dolewam odrobinę wody.
Gotową pastę przekładam do słoiczka i używam do wypieków jako zdrowy zamiennik cukru.
Warto pamiętać, że pasta daktylowa to nie tylko rodzaj słodzika, ale i bomba mineralno-witaminowa, a więc na zdrowie! :)
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/04/pasta-daktylowa.html