Wykonanie
Z reguły do wypieków staram się nie używać
cukru. Stosuję różne zamienniki -
stewię,
ksylitol,
miód,
syrop klonowy lub
syrop z agawy. Jednak moją ulubioną substancją słodzącą, nadającą ciastu specyficzną
słodycz są
daktyle. Przed pieczeniem moczę je przez kilka godzin, jednak nie zawsze mam czas, by to zrobić. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest użycie domowej pasty daktylowej, której zrobienie jest dziecinnie proste. Raz na jakiś czas robię jej więcej, dzięki
czemu zawsze mam pod ręką słoiczek
daktylowego słodzidła.
(porcja na ok. 1 słoiczek)- 200 g
suszonych daktyli- szklanka
wodyDaktyle gotuję w szklance
wody przez ok. 30 min. - dopóki zmiękną.Wszystko blenduję. Jeśli pasta jest zbyt gęsta - dolewam odrobinę
wody.Gotową pastę przekładam do słoiczka i używam do wypieków jako zdrowy zamiennik
cukru.Warto pamiętać, że pasta daktylowa to nie tylko rodzaj słodzika, ale i bomba mineralno-witaminowa, a więc na zdrowie! :)