Wykonanie
Trawa cytrynowa, posiana na ogródku kilka miesięcy temu, zdążyła już bardzo ładnie urosnąć. Najczęściej używam jej do przygotowywania
herbatki imbirowo- cytrynowej z
miodem, ale jej smak jest na tyle dobry, że postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia czegoś więcej. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam był prosty
pudding ryżowy z
gruszką.Z ugotowaniem
puddingu poradzi sobie każdy z was. Jest on naprawdę nieskomplikowany, a efekt końcowy jest wspaniały. Ważne jest, aby do jego przygotowania użyć odpowiedniego gatunku
ryżu, bo wbrew pozorom, ma to ogromny wpływ na smak.Duszone
gruszki, tak samo jak
pudding, są
banalne w zrobieniu. Jeśli nie macie
miodu możecie zastąpić go taką samą ilością
cukru. Smak ulegnie delikatnej zmianie, ale nie na gorsze.:)Składniki na 5 porcji:
pudding:1l
mleka100g
ryżu arborio2 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanegoplaster świeżego
imbirukora
cynamonu5-6 liści
trawy cytrynowejgruszka:5
gruszek2 łyżki
miodu1 łyżka
cukru trzcinowego nierafinowanego
cynamonDo garnka wsypujemy
ryż, dodajemy
cynamon,
imbir,
trawę cytrynową,
cukier i całość zalewamy
mlekiem.
Pudding gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Powinien być gotowy po godzinie. Po ugotowaniu wyjmujemy z niego trawę,
imbir i
cynamon.
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i
owoce kroimy na plastry.Wrzucamy je na patelnię razem z
miodem,
cukrem,
cynamonem i zalewamy je połową szklanki
wody. Gdy płyn wyparuje sprawdzamy, czy
gruszki są już miękkie. Jeśli nie- dolewamy więcej
wody i dusimy je dalej. Jeśli tak- możemy kończyć deser.Do pucharków nakładamy
pudding, a na wierzch kładziemy
gruszki.Podajemy go na ciepło, albo po schłodzeniu w lodówce.Smacznego:)