ßßß




Składniki:Semifreddo:1/2 litra czerwonej porzeczki100 g cukru trzcinowego brązowego3 łyżki cukru pudru100 ml zimnej wody1/2 litra kremowej śmietanki100 ml mleczka kokosowegoSos czekoladowo-owocowy10 dag mlecznej czekolady1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki150 ml śmietanki kremowej2 łyżki cukru pudruczerwona porzeczka do dekoracjiWykonanie deseru:Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem.Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką.Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.Smacznego ;-)http://www.porcelanabogucice.pl/index.php