ßßß



Składniki:5 plastrów schabu bez kości150 g serka mascarpone5 moreli100 g szynki parmeńskiej1 cebulapęczek świeżej melisy cytrynowej1 szklanka rosołu drobiowego2 łyżki oleju roślinnego1 łyżka masłasól morska do smakukolorowy pieprz z młynka do smaku50 ml białego półwytrawnego winaSposób wykonania potrawy:Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy w roladki.
Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem.
Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina.Życzę smacznego ;-)