ßßß Cookit - przepis na Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam moje nowe foremki do lodów na patyku i w tym sezonie zamierzam testować wiele przepisów na domowe lody czy sorbety. Dzisiejsza propozycja to tak naprawdę mrożony jogurt z owocami, który może być ciekawą alternatywą dla pełnych chemii sklepowych deserów. Podane proporcje są orientacyjne, ilość składników dostosowujemy do smaku i oczywiście możemy użyć dowolnych owoców. Smacznego:)
duży kubek jogurtu greckiego,
ok. 10 dużych truskawek,
opcjonalnie miód lub cukier puder (do smaku),
opcjonalnie łyżeczka lub dwie dżemu truskawkowego
Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami - najlepiej użyć widelca (niektóre owoce można rozgnieść, inne zostawić w kawałkach). Sprawdzić, czy nie potrzeba dodać więcej cukru/miodu lub owoców. Przelać do foremek (najlepiej do 3/4 wysokości) i mrozić całą noc. Gotowe lody najłatwiej wyciągnąć po zanurzeniu foremki w gorącej wodzie.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/truskawkowo-jogurtowe-lody-na-patyku.html