Wykonanie
Uwielbiam moje nowe foremki do
lodów na patyku i w tym sezonie zamierzam testować wiele przepisów na domowe
lody czy
sorbety. Dzisiejsza propozycja to tak naprawdę mrożony
jogurt z
owocami, który może być ciekawą alternatywą dla pełnych chemii sklepowych deserów. Podane proporcje są orientacyjne, ilość składników dostosowujemy do smaku i oczywiście możemy użyć dowolnych
owoców. Smacznego:)duży kubek
jogurtu greckiego,ok. 10 dużych
truskawek,opcjonalnie
miód lub
cukier puder (do smaku),opcjonalnie łyżeczka lub dwie
dżemu truskawkowegoTruskawki pozbawić szypułek i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami - najlepiej użyć widelca (niektóre
owoce można rozgnieść, inne zostawić w kawałkach). Sprawdzić, czy nie potrzeba dodać więcej cukru/miodu lub
owoców. Przelać do foremek (najlepiej do 3/4 wysokości) i mrozić całą noc. Gotowe
lody najłatwiej wyciągnąć po zanurzeniu foremki w gorącej wodzie.