Wykonanie
Od wczoraj jestem u mojej prababci na wsi. Zostanę tutaj z moim starszym bratem stryjecznym do początku sierpnia.Dom mojej prababci jest mały i uroczy, gdyby nie przebudówka byłyby tu tylko dwa pokoje i przedsionek. Domek był zbudowany jeszcze przed drugą wojną światową w małej wsi, pod lasem, niedaleko Żelazowej Woli i ponad trzydzieści kilometrów od Warszawy.Rano, gdy wstanę wygrzebuję z półki
płatki owsiane i
miód, z lodówki wyjmuję
jogurt i trochę
masła. Całość wrzucam do garnuszka i włączam starszą ode mnie kuchenkę gazową, chwilę smażę granolę. Później idę do ogrodu, aby zerwać świeże
porzeczki. Do miseczki wlewam
jogurt, nakładam granolę i
porzeczki... śniadanie jest gotowe.Granola domowej roboty smakuje najlepiej, więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to najwyższy czas się do niej przekonać, zwłaszcza, że przygotowanie tej z patelni nie zajmie wam dużo czasu. Ta smakuje, dzięki użyciu
masła, trochę jak karmelek.
Miodowa (z
miodem akacjowym) granola / crunchy z patelni z
jogurtem naturalnym i
porzeczkamiPrzepis:własny/ 1 porcja /Składniki:3-4 łyżki (ok. 30-40 g)
płatków owsianych górskichczubata łyżka
miodu (użyłam akacjowego)łyżeczka
masła (najlepiej klarowanego, ghee)Jak zrobić?
Płatki owsiane,
miód i
masło umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż
miód dobrze obklei
płatki. Wyłożyć na papier do pieczenia lub formę sylikonową do ostygnięcia. Ostudzoną granolę połamać na kawałki. Podawać np. z
jogurtem i
owocami.Propozycja podania:300 g
jogurtu naturalnegoporzeczki czerwonegranola z powyższego przepisu
Jogurt naturalny, granolę i
porzeczki przełożyć do miseczki - śniadanie jest gotowe, smacznego!