ßßß Cookit - przepis na Miodowa granola z patelni

Miodowa granola z patelni

nazwa

Wykonanie

Od wczoraj jestem u mojej prababci na wsi. Zostanę tutaj z moim starszym bratem stryjecznym do początku sierpnia.
Dom mojej prababci jest mały i uroczy, gdyby nie przebudówka byłyby tu tylko dwa pokoje i przedsionek. Domek był zbudowany jeszcze przed drugą wojną światową w małej wsi, pod lasem, niedaleko Żelazowej Woli i ponad trzydzieści kilometrów od Warszawy.
Rano, gdy wstanę wygrzebuję z półki płatki owsiane i miód, z lodówki wyjmuję jogurt i trochę masła. Całość wrzucam do garnuszka i włączam starszą ode mnie kuchenkę gazową, chwilę smażę granolę. Później idę do ogrodu, aby zerwać świeże porzeczki. Do miseczki wlewam jogurt, nakładam granolę i porzeczki... śniadanie jest gotowe.
Granola domowej roboty smakuje najlepiej, więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to najwyższy czas się do niej przekonać, zwłaszcza, że przygotowanie tej z patelni nie zajmie wam dużo czasu. Ta smakuje, dzięki użyciu masła, trochę jak karmelek.
Miodowa (z miodem akacjowym) granola / crunchy z patelni z jogurtem naturalnym i porzeczkami
Przepis:
własny
/ 1 porcja /
Składniki:
3-4 łyżki (ok. 30-40 g) płatków owsianych górskich
czubata łyżka miodu (użyłam akacjowego)
łyżeczka masła (najlepiej klarowanego, ghee)
Jak zrobić?
Płatki owsiane, miód i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż miód dobrze obklei płatki. Wyłożyć na papier do pieczenia lub formę sylikonową do ostygnięcia. Ostudzoną granolę połamać na kawałki. Podawać np. z jogurtem i owocami.
Propozycja podania:
300 g jogurtu naturalnego
porzeczki czerwone
granola z powyższego przepisu
Jogurt naturalny, granolę i porzeczki przełożyć do miseczki - śniadanie jest gotowe, smacznego!
Źródło:http://tostzdzemem.blogspot.com/2015/07/miodowa-granola-z-patelni.html