ßßß Cookit - przepis na KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK

KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK

nazwa

Wykonanie

Któż z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych Milusińskich. Dzisiaj wersja bardzo prostych orkiszowych ciastek maślanych, u mnie z podwójnej porcji, w trzech smakach: czekoladowe, waniliowe i waniliowo-czekoladowe, wszystkie równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki ciastek- 40sztuk.
Składniki ciasta jasnego:
- 120g zimnego masła
- 170g mąki orkiszowej typ750
- 3-4 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mleka ryżowego lub zimnej wody
W misie miksera umieścic mąkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt waniliowy oraz mielony ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać ekstrakt waniliowy i łyżkę mleka roślinnego lub zimnej wody, tak, by powstało gładkie, kruche ciasto.
Składniki ciasta ciemnego :
- 120g zimnego masła
- 140g mąki orkiszowej typ750
- 5-6 łyżek mielonego ksylitolu lub pudru
- 30g kakao
- 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody
W misie miksera umieścić mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać kakao i mielony ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto.
Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w trzech smakach: czekoladowym, czekoladowo-waniliowym i waniliowym. Wyszło mi 40 ciastek, po 20 na każdą blaszkę.
Następnie kulki rozgnieść widelcem, uzyskamy piękny wzorek na ciachach. Blaszki wstawić do lodówki i schłodzić kilka godzin, u mnie stały 5h, ale wystarczy im 1-2h.
Zimne ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.12-15 minut, do lekkiego zrumienienia.
Odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy na talerz lub do metalowej puszki. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/03/kruche-maslane-ciasteczka-w-trzech.html