Wykonanie
Pomimo iż od dość dawna używam do wypieków bezglutenowego
proszku do pieczenia, głównie dlatego, że eliminuję na maxa pszenicę, to już od jakiegoś czasu marzył mi się taki domowy, zdrowy, bez fosforanów, naturalny
proszek do pieczenia. Niestety miałam problem z zakupieniem winianu potasu, który wiąże się z
sodą i neutralizuje jej smak, bo choć miał być dostępny w dobrych aptekach, to albo u mnie nie ma dobrych aptek, albo ja nie miałam szczęścia, by na taką trafić. W sklepach ze zdrową żywnością też patrzono na mnie conajmniej dziwnie... coś sobie kobita ubzdurała, nie wiadomo do czego...po co... Ale dopięłam swego i stałam się szczęśliwą posiadaczką zdrowego
proszku do pieczenia. Przepis na taki domowy
proszek do pieczenia jest banalnie prosty, potrzebujemy:
sodę (aktywny składnik
proszku do pieczenia),
skrobię (substancja wypełniająca i antyzbrylająca), oraz kwaśne
sole, które aktywują
sodę: kwaśny winian potasu, kwaśny pirofosforan
sodu lub
mleczan sodu.Składniki:- 125g
mąki ryżowej (może być
skrobia ziemniaczana lub kukurydziana)- 50g
sody oczyszczonej- 50g winianu potasuWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie przesiać 1-2
razy przez sito i umieścić w zamykanym słoiku.Stosujemy dokładnie tak jak tradycyjny
proszek do pieczenia.Źródła: J.Bator "Zamień chemię na jedzenie""wkrainiesmaku.pl"
Udanych wypieków:-)