Wykonanie
Ten deser jest wprost nieziemski, dodatkowo gdy pomyślimy jaki jest zdrowy, to już wręcz spełnienie słodkich fantazji. Szkoda tylko, że są pewne ograniczenia w jedzeniu naturalnej inuliny (20g, max 2-3 sztuki dziennie), bo można by pochłonąć całą porcję samemu... ;-)Nie przesadzam, musiałam pilnować mojej najmłodszej pociechy gdyż były to wyraźnie jej klimaty, ciężko było jej odejść od nich po zjedzeniu tylko jednej.Z utęsknieniem wyczekiwała wieczoru by mogła się delektować jeszcze jedną sztuką. Aż boję się pomyśleć co by było gdyby dopadła do oryginału, którego smaku nie zna... (jak i wielu innych
gotowych słodyczy)..."
Ciasteczka"- jak je nazwała, bardzo łatwe do wykonania. Musimy tylko zakupić naturalną inulinę* (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością) z agawy lub
cykorii,
wiórki kokosowe i zblanszowane
migdały.Polecam baaardzo gorąco , dla nas to bajeczny, przepyszny deser... ;-)Ja przygotowałam z 1,5 porcji, wyszło mi 19 sztuk. Musiałam dolać jeszcze 10ml
wody, chyba ze względu na użycie bardzo drobnych
wiórków kokosowych- masa była dość zbita i niezbyt się kleiła, po dolaniu
wody było już ok. Dla nas to
słodycz idealna, jeśli preferujecie bardzo słodkie rzeczy można dodać np.
syrop z agawy.Przepis z bloga : MAGSkładniki:- 150g inuliny z agawy lub
cykorii- 130g
wiórków kokosowych +20g do obtoczenia kulek- 25-40ml ciepłej
wody-ok.10 zblanszowanych
migdałów- papilotki do pralinekInulinę wsypujemy do miski, dodajemy
wiórki kokosowe oraz ciepłą
wodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Za pierwszym razem dałam 25ml
wody i były lekko suchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych
wiórków kokosowych).Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany
migdał i obtaczamy w wiórkach
kokosowych.Gotowe umieszczamy w papilotkach do pralinek.*"Inulina w produktach spożywczych najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu i
cukru. Wykazano iż ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Działa wielokierunkowo ; od jelita grubego po układ kostny. Pomaga w kontroli glikemii, a także redukuje stężenie cholesterolu.Z chemicznego punktu widzenia inulina jest polimerem beta D-fruktofuranozy i należy do oligofruktanów.Naturalnie występuje w ponad 36 000 roślin, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka, np. w pszenicy,
czosnku,
cebuli,
porze, bananach, topinamburze. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia
cykorii. Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze, a co za tym idzie może być stosowana jako substytut tłuszczu w wielu produktach.Inulina po spożyciu w stanie niezmienionym dociera do jelita grubego, gdzie jest łatwodostępna dla mikroflory bakteryjnej. W odróżnieniu od większości węglowodanów nie zostaje ona zatem rozłożona do
cukrów prostych oraz wchłonięta. Z tego też powodu jest niskokaloryczna- 1g ma ok.1,5 kcal.Zatem zastąpienie nią części tłuszczu lub/i węglowodanów powoduje zmniejszenie kaloryczności. Nie podwyższa stężenia glukozy we
krwi, ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest bardzo przydatna dla diabetyków.W badaniach wykazano jest następujące działanie:- ma własności prebiotyku - sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej a zmniejsza ilość patogennej,- wspomaga układ odpornościowy,- nie stanowi pożywki dla bakterii Streptococcus mutans , nie powoduje zatem powstawania płytki nazębnej a co za tym idzie próchnicy- zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego,- zmniejsza skłonność do zaparć, nie uzależniając i nie rozleniwiając jelit,- zwiększa wchłanianie składników odżywczych, mi.in. wapnia dzięki
czemu ma istotne znaczenie w prewencji osteoporozy,- obniża ryzyko miażdżycy przez zmniejszenie syntezy trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w
wątrobie i ich stężenia w surowicy
krwi,- moduluje syntezę insuliny i glukagonu a co za tym idzie reguluje metabolizm węglowodanów i lipidów oraz zmniejsza stężenie glukozy we
krwi,- zmniejszają stężenie mocznika i kwasu moczowego we
krwi."Źródło: TUTAJ
Smacznego ;-)